2. 4. 2018

Prechádzka


Počas veľkonočných sviatkov sme mali naplánovane rôzne výlety. Na jedno sme však nemohli vplývať a to je počasie. V sobotu sme sa zobudili do daždivého dňa, takže sa náš prvý výlet nekonal. Keď na hodinku prestalo pršať, urobili sme si prechádzku po Ljubljane.



Vybrali sme sa do parku Tivoli, neďaleko centra mesta. Kým sme však ku parku dorazili, dážď sa znovu rozpršal, tak sme chvíľu počkali v podchode.


V parku je práve nádherná výstava fotografií z Arboréta Volčji Potok. V tomto arboréte sme boli minulý rok, nachádza sa iba 24 km od Ljubljany a stojí za návštevu. Ročne ho navštívi 200 000 návštevníkov.


Keďže pršalo čoraz silnejšie, pohli sme sa smerom domov, avšak nie starou známou trasou, ale cez neznáme uličky. A dobre sme urobili.

Už z diaľky ma zaujala kamenná pyramída. Ako sme sa k nej priblížili, dážď sa utíšil a zasvietilo slniečko. Pri pyramíde stála tabuľa s popisom: Emona – rímska púť cez Ljubljanu; Rímska stena – Plečnikova pyramída. (Emona bolo rímske osídlenie v oblasti dnešnej Ljubljany.)


Rímska stena dnes začleňuje aj Plečnikovu pyramídu. Táto bola postavená počas obsiahlej obnovy južnej steny opevnenia mesta Emona, ktoré bolo ukončené v roku 1938. Známy architekt Jože Plečnik obnovenú stenu doplnil o podchod, stĺpy a hodnotné lapidárium (lapidárium je zbierka kamenných starožitností). Pyramídu obložil kamennými pozostatkami zo stavieb mesta Emona, ktoré boli nájdené v okolí.


Iba 100 metrov ďalej od pyramídy sa nachádza ďalšia rímska stavba a stĺpy. Na nasledovnej tabuli sme sa dočítali, že v blízkosti je ešte jedna zachovaná stena z opevnenia mesta Emona, tak sme sa išli pozrieť aj tam. 



Mesto Emona bolo od 1. do 6. storočia dôležité strategické miesto. Zo všetkých strán bolo opevnené silnými stenami. Južná časť tohto opevnenia je najviac zachovaná.



Ani sme netušili, že sa v blízkosti cesty, po ktorej skoro denne prechádzame, nachádzajú dôležité historické pozostatky. Nakoniec bola táto prechádzka veľmi pekná. Rada objavujem nové miesta, najmä tie historické.


Nakoniec sme prešli popri “mojom zelenom kostole”, ktorý sa mi páči najviac zo všetkých v Ljubljane. Asi mám slabosť na zelené stavby (v Košiciach to bol zelený Jakabov palác). Keďže stromy ešte nie sú zelené, využila som príležitosť a odfotila si “môj” kostol.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.