14. 4. 2018

Neplánovane


Zvyčajne si víkendy plánujeme dopredu v priebehu týždňa, avšak tento bol hektický, takže sme zostali bez plánov na víkend. Pri prezeraní Instagramu ma zaujala jedna fotka, tak som si zistila kde sa dané miesto nachádza. Jednalo sa o Polhov Gradec.



Polhov Gradec

Polhov Gradec je vzdialený od Ljubljany iba 17 km. Autom sme sa tam dostali za necelú polhodinku. Do mestečka premáva aj autobus číslo 51. 
Nachádza sa tu hneď viacero pekných miest, ktoré poskytujú parádne výhľady.


Stari grad – Kajvarija / Hrad – Kalvária 


Ako prvé sme sa išli prejsť na Kalváriu – Stari Grad. Nachádza sa na kopci nad mestom, na nadmorskej výške 460 m. Pôvodne na tomto kopci stál hrad, ktorého zničilo zemetrasenie v roku 1511. Na mieste hradu dnes stojí kaplnka (pôvodne to bol altánok, ktorý bol v roku 1853 premenený na kaplnku).


Polhograjska graščina / Hradný komplex


Pod kalváriou sa nachádza panstvo (hradný komplex). Je to krásny park s jazierkom, v ktorom sa nachádza budova Polhograjsko Gospostvo, ktorá je dnes premenená na múzeum pošty a telekomunikácií.  Žiaľ, múzeum je v sobotu zatvorené. Taktiež sa tu konajú svadby.


Stolp / Hradný stĺp

Hradný stĺp s hodinami najprv slúžil ako rozhľadňa. Menoval sa anglický stĺp. Až neskôr mu bola dobudovaná strecha v tvare pyramídy. V roku 1946 sa na stĺpe nachádzali dva zvony. Nevie sa kde sa „stratil“ väčší zvon. Menší je dodnes na stĺpe.

Kamniti baročni portal / Kamenná baroková brána


Grajsko vodno zajetje / Zberné povodie hradiska


Stavba s pyramídovou strechou patrila k hradu a slúžila ako zásoba sviežej pitnej vody. V strede budovy sa nachádza studňa štvorcového pôdorysu. Steny sú pokryté maľbami a freskami z minulosti. Najdôležitejšie sú podpisy Napoleonových vojakov


Prechádzka


Ešte sme sa prešli po lesnej cestičke, na ktorej sme narazili na viacero pekných, drevených stavbičiek. Samozrejme, v každej nasledovala fotka. 


Pred odchodom domov, sme vyliezli na ďalší kopec, z ktorého sme sa pokochali vo výhľadoch na celé mestečko Polhov Gradec.

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.