8. 4. 2018

Spring & Piran


Piran: prímorské mestečko s netypicky veľkým kruhovým námestím – Tartinijev trg. Dominantou námestia je socha Giuseppeho Tartiniho (Taliansky skladateľ a huslista, ktorý sa narodil v Pirane.), podľa ktorého námestie dostalo pomenovanie. Pôvodne bola na tomto mieste železničná stanica, ktorá bola neskoršie zrušená. Piran sa nachádza na juhozápade Slovinska a je jedným z troch najväčších miest v Slovinskej Istrii




Celodenný výlet do Piranu sme si urobili na Veľkonočný pondelok. Vychytali sme krásne, teplé, slnečné počasie. Vari už skutočne prišla jar, nie iba v kalendári. 
Parkovanie je spoplatnené v celom meste. Nachádza sa tu viacero garáží a parkovísk. Zaparkovali sme v garáži Arze (nachádza sa neďaleko tretej mestskej steny). 

Keď sme dostatočne preskúmali Piran, prešli sme sa do neďalekého Portorožu.

Prečo navštíviť Piran? Tu je hneď viacero dôvodov:

# 1 Piranská mestská stena – Obzidje


Najstaršie centrum mesta bolo opevnené stenami, pravdepodobne už v 7. storočí. V Pirane sa nachádzajú štyri steny, ktoré vznikali postupne, ako sa mesto šírilo. Tretia stena je skoro úplne zachovaná.
Vstup na stenu (tretiu) je spoplatnený, za symbolické 1 €. V areáli sa nachádza aj park s lavičkami.


# 2 Katedrála sv. Juraja


Svätý Juraj je patrónom mesta Piran. Katedrála sv. Juraja sa nachádza na vyvýšenine nad Piranom. Postavená bola pravdepodobne v 12. storočí. Svoju dnešnú podobu získala v 14. storočí.

Zvonica (nachádzajúca sa vedľa katedrály), vysoká 46,45 metrov, bola postavená v roku 1608. Vo zvonici sa okrem nových zvonov, nachádza aj ten z 15. storočia.

Zvonica

# 3 Tartiniho námestie


V minulosti bol na mieste kde sa dnes nachádza námestie prístav. Prístav býval mimo mestských hradieb. V roku 1894 bol prístav zasypaný a vzniklo tak námestie.

Neorenesančná mestská radnica bola postavená v rokoch 1877 – 1879.

Socha Giuseppeho Tartiniho, v pozadí radnica.

1. Maj trg

# 4 Očarujúce úzke uličky


Obzidje sa nachádza iba niekoľko metrov od starého mesta. Za pár minút sme sa ocitli v labyrinte nádherných úzkych uličiek, ktoré sú typické pre celé staré mesto. Názvy ulíc sú v Pirane dvojjazyčné: slovinské a talianske.

Túlanie sa...



# 5 Dych berúci výhľad


Na toto miesto nás znovu zaviedla keška. Trochu sme sa vyšplhali do kopca, ale ten báječný výhľad stál za to.


# 6 Prechádzka popri mori


Mestá Piran a Portorož sú medzi sebou prepojené chodníkom, ktorý lemuje more. Cestička je rozdelená pre pešiakov a cyklistov. Chodník bol plný turistov (pešiakov, bicyklistov, korčuliarov a psičkárov), ktorých rovnako ako nás vylákalo krásne, jarné počasie.


# 7 Kláštor sv. Bernardína


V Portoroži sme náhodou našli zvyšky tohto krásneho františkánskeho kláštora. Kláštor bol postavený v roku 1452. Zrušený bol v roku 1809, keď ho rakúska armáda zmenila na pevnosť na obranu zálivu. 


# 8 Blízkosť Portorožu


Zo starého mesta Piran je to do centra Portorožu (ku pieskovej pláži) iba 3 km. Ani sme nepobadali, kedy sme sa ocitli v Portoroži. Pozdĺž cesty sa nachádzajú kaviarne, zmrzlinári, lavičky...


Okrem spomenutých dôvodov prečo navštíviť Piran sú tu aj tie, ktoré zatiaľ nemáme preskúmané a preto sa tam vrátime túlať aj nabudúce.


0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.