26. 5. 2018

Peričnik waterfall


Vodopád Peričnik (Slap Peričnik) sa nachádza v Národnom parku Triglav. Vodopád je podelený na dva. Spodnji slap (dolný) je vysoký 52 metrov a patri k jedným z najvyšších vodopádov Slovinska. Druhý je Zgornji slap (horný), ktorý je vysoký 16 metrov. Tento vodopád je jeden z najznámejších v Slovinsku a chránený je ako prírodné dedičstvo

 Most - prechod na ľavú stranu rieky.
Triglavska bistrica

K vodopádu sa dá dostať najrýchlejšie autom. Z Ljubljany je to do mestečka Mojstrana iba 78 km, cesta nám trvala necelú hodinu. Zaparkovali sme na konci dediny na bezplatnom parkovisku (v blízkosti múzea Slovenski planinski muzej). O par minút chôdze sme sa našli v Národnom parku Triglav.


Celou cestou sme kráčali popri rieke Triglavska bistrica. Po prejdení mosta sme sa pohybovali vždy po ľavej strane rieky. Chodník je široký, cestička je rovná a nenáročná. Obdivovali sme prírodu a najmä tyrkysovo modrú vodu rieky. 

Most - prechod na pravú stranu rieky.

Po približne hodine chôdze (4 km) sme sa dostali ku pohostinstvu pod vodopádom: Koča pri Peričniku. Tu sa nachádza aj platené parkovisko, takže sa autom (cesta pre autá je z pravej strany rieky) dá dostať celkom blízo k vodopádu. Parkovné stojí 3 € za 2 hodiny. Od domu je to k vodopádu už asi iba 10 – 15 minút chôdze do kopca.

Dolný vodopád (Spodnji slap) 52 m
sila vody

Už pri prvom pohľade na vodopád mi zastal dych. Je obrovský, veľkolepý a tá sila vody je neskutočná. Najprv sme si vychutnávali pohlaď na dolný vodopád (Spodnji slap). Na mieste kde voda dopadala na kamene bol veľký hluk, vietor všade naokolo nosil vodu, akoby pršalo a slnečné lúče vytvárali na vodopáde dúhu, nádhera. 

Cesta k hornému vodopádu
dúha

Po strmom teréne a ešte strmších kamenných schodoch sme sa dostali vyššie k hornému vodopádu (Zgornji slap). Horný vodopád dopadá na kamene, vytvára malú riečku, ktorá ďalej padá zo skaly a vytvára dolný vodopád, ktorí sa ďalej steká do rieky Triglavska bistrica. Z miesta horného vodopádu sa naskytujú prekrásne výhľady na okolité hory.

Horný vodopád (Zgornji slap) 16 m
tam je

Škoda len, že na fotkách nie je tak dobre vidieť celú, skutočnú veľkosť tohto vodopádu, keďže sa dá prejsť aj poza vodopád.

Dolný vodopád z druhej strany (po prejdení prechodu)
V pozadí mravce - ľudia

Dolu k domu sme nešli rovnakou cestou, ktorou sme vyšli hore. Prešli sme cez prechod, ktorý vedie poza nižší vodopád. Za vodopádom poriadne pršalo, tak sme tento prechod rýchlo prebili a ešte chvíľu sme si vychutnávali pohlaď na vodopád z druhej strany. Potom sme sa už cestičkou spustili k pohostinstvu kde sme si urobili malý piknik a zjedli pripravený obed. 

Dolný vodopád (Spodnji slap)
Horný vodopád (Zgornji slap)

Návštevu Peričnik vodopádu odporúčam, cesta k nemu je nenáročná a tento honosný vodopád si zaslúži obdiv. My sa sem raz určite vrátime.

2 komentáre:

Používa službu Blogger.