10. 6. 2018

Laško (Nie pivo!)


Laško je kúpeľné mesto na východe Slovinska (približne 10 km vzdialené od Celja). Známe je aj podľa pivovaru Laško (najväčší pivovar v štáte), s bohatou tradíciou až od roku 1825. Mesto sa nachádza pod kopcom Hum a tečie cez neho rieka Savinja. Dnes je mesto známe podľa festivalu Pivo – Kvety (Pivo – Cvetje), ktorý sa koná každý rok v pivovare.

Grad Tabor – stredoveký hrad postavený v 12. storočí.

Z vynovenej železničnej stanice v Laško (cesta vlakom z Ljubljany trvá 1h a 30 min) naše kroky smerovali najprv na hrad Tabor (Grad Tabor). Vedľa ŽS sa nachádzajú potraviny Špar a taktiež aj pizzeria Špica (jedlo sme si nosiť nemuseli). Z vlakovej stanice sme na hrade boli za asi 20 min a to sme si po ceste stihli kúpiť aj magnetku v Info centre. Pod hradom sme najprv obedovali, no žiaľ hrad sme si obzreli iba zvonku, keďže sa práve na hrade konala svadba. 

Svadobčania :D
Výhľad z hradu
Vynovená železničná stanica Laško


Z hradu sme sa prešli cez les po ceste Pot na Hum (Hum nad Laškim je kopec vypínajúci sa nad mestom, vysoký je 583 m. n. m.). Cestou sme sa zastavili na Blaževej skala, na ktorej je urobená vyhliadka.


Blaževa skala – vyhliadka bola postavená v roku 1931. Keďže samotný Blaž Zupanc  inicioval realizáciu vyhliadky, ktorá sa v tom čase nachádzala na jeho majetku, skala bola podľa neho aj pomenovaná. Je to miesto, z ktorého mladík spadol do priepasti, keď sa snažil odtrhnúť kvet pre svoju lásku. Dnes sa tu nachádza lavička a oplotenie.

Blaževa skala - výhľad

Keď sme vyšli z lesa, prešli sme cez Most Želja a hotel Termalni centar na Savinjsko nabrežje (promenáda popri rieke Savinja). 

Most Želja

Termalni centar (Thermana Laško) je welness center s bazénmi a zároveň aj hotel.
Hneď vedľa Thermani sa nachádza Zdravilišče Laško (kúpele) s termálnou vodou, ktorej uzdravujúce účinky boli známe už starým Rimanom. 

Thermana Laško
Zdravilišče Laško

Prva žarnica: prvá žiarovka v Slovinsku zasvietila práve v kúpeľoch Laško. Inžinier Leopold Rodel objavil výnimočnú liečivú silu termálnych prameňov Laško a tak v roku 1854 postavil Spa Resort. Neskoršie viedenský boháč a športový nadšenec Teodor Gunkel kúpil Spa v roku 1882 a premenil ho na elitný rezort. Zrekonštruoval celý rezort, strojovňa bola vybavená veľmi moderne za danú dobu. Čerpadlá boli poháňané vodou z rieky Rečica. Motor bol poháňaný vodným kolesom priemeru 5 metrov a so šírkou 1 meter. Elektrika bola použitá na osvietenie Spa centra a parku. Toto bola prvá elektráreň v Slovinsku poháňaná vodou. Taktiež aj prvá žiarovka bola zapnutá v kúpeľoch Laško s elektrinou vyrobenou v elektrárni na vodu.

Vodné koleso + Prvá žiarovka
Zdraviliški park

Zdraviliški park – vznikol pred asi 150 rokmi. Okrem veľkého množstva rozmanitých druhov stromov sa tu nachádza aj záhradka liečivých byliniek. V parku stoja aj kamenné sochy, ktoré tvoria sochári počas sochárskych dielní, ktoré sa konajú v parku každý rok.


Kamenné sochy: Erozija, Sirena, Universum, življenje v kozmosu, Venus, Vigred, Kapljica a iné.

Kopec: Hum nad Laškim 
Promenáda popri rieke Savinja

Park je krásne upravený, chvíľu sme si v ňom oddýchli a pokračovali sme ďalej po promenáde popri rieke Savinja. Najprv sme nadišli na Kulturni center (kultúrne stredisko). Po prejdení mostu sme znovu prešli popri Info centre, Občine Laško až sme sa dostali hore na námestie Aškerčev trg (Staro mestno jedro – Aškerčev trg).

Kulturni center
Busta Primoža Trubara pred kultúrnym centrom
Kultúrne centrum z dreveného mosta
Pamätník
Občina Laško
Aškerčev trg

Tu sa nachádza Župnijska Cerkev sv. Martina, Múzeum a Hiša generacij. Ďalej sme sa znovu spustili nižšie k rieke, prešli sme cez fešný drevený most, popri kaviarni Vila Monet až sme sa znovu ocitli v blízkosti ŽS, pri pizzerii Špica. Keďže sme mali ešte hodinku času do odchodu vlaku, posedeli sme si pri káve.

Župnijska Cerkev sv. Martina
Múzeum
Hiša generacij
Drevený most
Vila Monet
Pizzeria Špica
Pivovar Laško

Na obhliadku celého mesta a hradu nám postačili 4 hodiny. Laško nie je veľké mesto, ale je útulné. Návštevu určite odporúčam.

Grad Tabor & Drevený most & Vila Monet

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.