16. 6. 2018

Iná perspektíva


Pamätám sa na môj prvý deň v centre Ljubljany.  Po podpísaní zmluvy v práci sme išli s mamou do centra mesta vybaviť ešte niekoľko drobností a obzrieť si krásnu Ljubljanu po prvýkrát. 



Od prvého dňa obdivujem budovy, mosty a Ljubljanicu raz z jednej a raz z druhej strany rieky. Avšak, nastal deň, keď som zmenila uhol pohľadu a Ljubljanu si vychutnala z inej perspektívy.


Od prvého dňa ma zaujali mnohopočetné loďky premávajúce sa hore – dole po rieke Ljubljanica. 

Ljubljanica je rieka, ktorá preteká cez center mesta Ljubljana. Vyviera z 11-tich prameňov v blízkosti mesta Vrhnika. Dlhá je 41 km a vlieva sa do rieky Sáva.

smer Špica

Prepravcov, ktorý ponúkajú jazdu po rieke, je fakt mnoho. Stoja na pobreží a priamo na mieste je možné zakúpiť si lístok. Jazdy trvajú pol hodiny alebo hodinu. Zvyčajne plavba začína na každú celú hodinu. Cena lístka sa pohybuje spravidla okolo 8 – 10 eur. Niektoré člny cestujúcim ponúknu aj pohár so šampanským, niektoré sú zasa pet friendly (akceptujú domácich miláčikov). Viaceré loďky majú svojho sprievodcu, ktorý počas jazdy vykladá informácie o meste.

Špica

My sme si lístky kúpili cez stránku kuponko.si (je podobná stránke zlavomat.sk). Cena lístka bola menšia od polovice, zaplatili sme iba 3,4 €. Povozili sme sa na loďke Ladjica.si.


Jazda trvala hodinu. Najprv sme išli v jednom smere (smer Špica, kde sa nachádza aj náš byt). Bolo zvláštne dívať sa na pobrežie, po ktorom skoro denne prechádzame a pozeráme sa na loďky. Potom sme sa otočili a odplavili sa na druhý koniec mesta. Dôkladne sme si poobzerali všetky mosty zospodu. Na konci sme opäť zakotvili v centre pri Tromostovlji

 Tromostovlje
center
Zmajski most

Spokojní a bohatší o ďalší zážitok sme z Ladjice odchádzali na pizzu.


0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.