6. 1. 2018

New Year In Trieste


Trieste je prístavné mesto vo východnom Taliansku na pobreží Jadranského mora, v kraji Friuli. Nachádza sa neďaleko hranice so Slovinskom
Trieste je jeden z najdôležitejších prístavov na severnom pobreží Stredozemia.




Mesto Trieste bolo súčasťou habsburskej monarchie od roku 1382 do roku 1918. V období Rakúsko-Uhorska  bolo mesto nazývané oknom do sveta, pretože bolo najdôležitejším prístavom celej monarchie. 

Po skončení Prvej svetovej vojny bolo Trieste a jeho okolie pričlenené k Taliansku.

V roku 177 pred naším letopočtom, Rimania obsadili mesto a nazvali ho Tergeste,  špekuluje sa, že toto meno je odvodené od slova „trh“.


Šťastný nový rok! Prvý post v novom roku bude práve o tom ako a kde sme dočkali nový rok 2018. Keďže som pri mori v zime nikdy nebola, rozhodli sme sa navštíviť neďaleké pobrežné, prístavne mesto Trieste v Taliansku.


Cesta autobusom prebehla rýchlo a zrazu sme sa ocitli na morskom pobreží a v samotnom centre starého mesta.

Celý deň sme sa prechádzali, keškovali, nasávali krásnu architektúru mesta, navštívili  hrad. Veľmi mi učarovali krásne, úzke, prímorské uličky a mnohopočetné malé námestia.


Podvečer sme sa ubytovali v hoteli, trochu si oddýchli a navečerali sa. Na obhliadku mesta by nám vystačil jeden deň.

Večer sme si štrngli s pohárom vina a šli sme na pobrežie pozerať sa na ohňostroj. Po privítaní nového roku sme sa trochu túlali po meste, pobudli na koncerte a vychutnali si pljeskavicu.


Nasledovné ráno sme po odubytovaní sa, našli niekoľko kešiek, pozreli si Teatro romano di Trieste, ktoré sa nám nepodarilo nájsť v prvý deň. Hneď nato začalo pršať. Pred dažďom sme sa skryli do kaviarne a pomaly sme šli na autobusovú stanicu.

Piazza Unità d'Italia / Námestie Jednoty Talianska


Piazza Unità d'Italia je hlavným námestím v prístavnom meste Trieste. Situované je v podnoží kopca, na ktorom je hrad San Giusto. Námestie je otvorené k jadranskému moru. Často sa hovorí, že je najväčším európskym námestím nachádzajúcim sa vedľa mora.


Námestie bolo postavené počas obdobia, keď bol Trieste najdôležitejším prístavom Rakúsko-Uhorska a zahŕňal dôležité mestské budovy a ďalšie významné paláce. Pred rokom 1919 bolo toto námestie známe ako Piazza Grande – Veľké námestie.



Námestie je často využívané aj ako koncertné miesto. 
V roku 2013 - Green day - 12000 návštevníkov
V roku 2016 - Iron Maiden - 15000 fanúšikov

Comune di Trieste / Radnica Trieste 

Radnicu naprojektoval architekt Giuseppe Bruni, postavená bola medzi rokmi 1873 až 1875. V strede budovy sa nachádza veža s hodinami a dvomi sochami.

Spočiatku bola budova považovaná za nepríjemná a bola vysmievaná, až kým nebola neskôr vyhlásená za jednu z najvýznamnejších budov, ktoré boli v tej dobe postavené v Európe.


Palazzo del Governo / Vládny palác

Prekrásny vládny palác, jeden z perál na  Piazza dell'Unità d'Italia bol navrhnutý architektom Emilom Artmanom z Benátok a postavený bol v rokoch 1901 – 1905.

Na prvom poschodí sa nachádza recepcia, reprezentačné izby a izby na spanie pre všetky vysoko postavené osobnosti štátu a pre dôležité návštevy, ktoré prídu do mesta a okolia.


Palazzo del Lloyd Triestino / Palác Lloyda Triestina 

Palác je dôležitou budovou v meste. V minulosti bol sídlom lodnej spoločnosti Lloyd Triestino di Navigazion, renovovaný bol niekoľkokrát a dnes je sídlom prezidenta regiónu Friuli Venezia Giulia.


Molo Audace / Mólo Audace


Mólo Audace sa nachádza na pobreží mesta Trieste priamo v centre mesta, iba na pár krokov od námestia Piazza Unità d'Italia a Grand Canal.

V roku 1740 sa loď San Carlo potopila v prístave Trieste, blízko pobrežia. Namiesto odstránenia vraku, bolo na tom mieste postavené mólo (v rokoch 1743 a 1751) a pomenované bolo podľa lodi San Carlo.


Vtedy bolo mólo kratšie ako dnes, v skutočnosti meralo len 95 metrov. S pevninou bolo spojené dreveným mostom. V roku 1778 bolo predĺžené o 19 metrov a v rokoch 1860 – 1861 o ďalších 132 metrov, čím dosiahlo súčasnú dĺžku 246 metrov. Most bol tiež odstránený a mólo sa spojilo s pevninou.

Dňa 3. novembra 1918, na konci prvej svetovej vojny, prvá loď Talianskeho námorníctva pristala do prístavu Trieste a na mólo San Carlo. Bola to loď Audace.

Na pamiatku na túto udalosť v marci 1922 sa meno móla zmenilo zo San Carlo na Audace. Na konci móla bola v roku 1925 postavená bronzová ruža.


Canal Grande di Trieste / Veľký kanál


Realizovaný v rokoch 1754 – 1766 od Mateo Pirona. Do kanálu priteká slaná voda z mora. Cieľom výstavby kanálu bolo, aby sa doprava z mora dostala hlbšie do pobrežia a aby sa tak umožnilo ľahšie nakladanie a vykladanie tovaru.


Kanál sa dal pôvodne prejsť cez tri mosty (Ponte Bianco, Ponte Rosso a Ponte Verde), ktoré sa otvárali, aby umožnili vstup člnom. Dnes zostal iba červený most (Ponte Rosso). Prednedávnom bol vystavaný peší most Passage Joyce.

Chiesa Parrocchiale S. Antonio Taumaturgo / Kostol


Projekt kostola jestvoval od roku 1808, ale zo stavaním sa začalo až 1825. Fasáda kostola pozostáva zo 6 stĺpov nad ktorými je 6 sôch.


Piazza della Borsa / Námestie della Borsa


Cestou na hrad svätého Gusta:


Castello di San Giusto / Hrad svätého Gusta


Stavba hradu sa začala v roku 1368 a ukončená bola v roku 1630. Dnes je hrad prerobený na múzeum.


Cattedrale di San Giusto Martire / Katedrála


Arco di Riccardo / Oblúk Richarda


Oblúk Richarda je jedným z rímskych mestských brán, datuje od roku 33 pred n. l., s výhľadom na pekné námestie. Brána je pomenovaná podľa anglického kráľa Richarda, ktorý mal ním prechádzať počas križiackych výprav.

Pravdepodobne bol postavený pod cisárom Octavianom Augustom.

Teatro romano di Trieste  / Antické rímske divadlo



Rímske divadlo sa nachádza v samotnom centre mesta, pod kopcom San Giusto, na hranici starého mesta, medzi ulicami via Donota a via del Teatro Romano.

Stavba tohto divadla sa začala koncom prvého storočia p. n. l. V čase, keď bolo divadlo postavené sa nachádzalo mimo múrov mesta a na mori, ktoré v tom čase siahalo až po stavbu divadla. V svojom hľadisku mohlo uvítať 3 500 do 6 000 divákov.


0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.