2. 5. 2017

, ,

Škofja Loka & Geocaching & Divja Loka


Tento post by sa mohol pomenovať aj prvomájový, aj keď sa odohral deň skôr. Na výlet sme sa pobrali v nedeľu ráno. Na bicikelji (jeden z nasledovných článkov bude venovaný práve city bike Ljubljana) sme sa prepravili na vlakovú stanicu. Dvadsať minútová cesta prebehla rýchlo a už sme sa ocitli v nádhernom historickom meste Škofja Loka, ktorého meno sa prvýkrát spomína v roku 973.


Po rannej káve vychutnanej na Cankarjevom námestí sme sa vydali k cieľu našej cesty – k zrúcanine hradu Divja Loka. Grad Divja Loka bol postavený v 12. storočí a zničený v zemetrasení v roku 1511. Je to jeden z najstarších hradov v Slovinsku.


Loški muzej Škofja Loka
Pôvodný hrad Loka bol postavený v roku 1202 a takmer zničený zemetrasením v roku 1511. Biskup Filip ho dal obnoviť. Dnes v zámku sídli jeden z najlepšie zriadených múzeí s archeologickými, historickými, kultúrnymi, umeleckými, etnologickými a prírodnými zbierkami.


Cesta k hradu bola nenáročná, trvala približne 50 minút z centra mesta. Od Loškiho múzea vedie asfaltová cesta do lesa, ktorá sa neskôr zmení na širokú kamennú cestu. Takouto cestou sme prešli cez lúku a dostali sme sa do lesa. Po úzkom lesnom chodníčku sme sa vyšplhali k zrúcanine hradu Divja Loka alebo Stari grad. 


Ako prví sme obsadili hrad a „prvomájová“ grilovačka sa mohla začať. Krajšie miesto na gril sme si už nemohli priať :) Aj počasie bolo ideálne. Naobedovaným (aj s dezertom) sa nám ťažko odchádzalo z takého nádherného miesta. Ale, kešky čakajú!  


Z hradu sme išli druhou trasou späť do mesta. Podarilo sa nám nájsť 5 kešiek (všetky na trase). Spokojní z výkonom (hrad + gril + kešky) sme sa ešte poprechádzali po meste, poobzerali pamiatky (ktorých je neúrekom, asi každý druhý dom je chránená kultúrna pamiatka), kúpili sme si magnet, ktorý nesmie chýbať a autobusom sme sa dostali domov. 


Kapucínski most
Most cez rieku Selška Sora bol postavený v polovici 14. storočia z rezaného kameňa v polkruhovom tvare a je jednou z najstarších pamiatok svojho druhu v strednej Európe. V roku 1888 bol zrekonštruovaný a vybavený železným plotom a uprostred mosta bola postavená socha svätého Jána Nepomuckého s erbom Loka.


Kapucínsky kostol
Kapucínsky kostol bol, spolu s kláštorom a knižnicou, postavený v barokovom období v roku 1709. Okrem starých náboženských kníh sa v knižnici kostola nachádza aj vzácny rukopis Škofja Loka Passion z roku 1721, ktorý je najstarším kompletne zachovaným dramatickým textom v slovinskom jazyku.


Cirkev sv. Janeza krstiteľa v Suhi
V dedine Suha, uprostred úrodných polí, stojí pamätník stredovekého Slovinského  maliarstva z polovice 15. storočia. Kostol je ozdobený dobre zachovanými maľbami a barokovým zlatým oltárom z roku 1672. 


Žigonov dom
Bývalé obchodné panské sídlo zo 16. storočia je známe podľa detailov muriva. Dnes má v dome sídlo miestny úrad, takže je možné obzrieť si dom aj zvnútra.


Stará radnica (Stari Rovtož)
Bývalá radnica zo 16. storočia bola sídlom predstaviteľov verejného života v Loka na čele so sudcom. Na fasáde sú viditeľné barokové maľby, obrazy, stĺpy, kvety a rôzne detaily.


Stará škola Škofja Loka
O miestnej škole pre chlapcov vypovedá dokument z roku 1271. Dievčatá dostali školské priestory v 14. storočí. 


Homanov dom
Buržoázny zámok bol obnovený po zemetrasení v roku 1511 v gotickom slohu s niektorými renesančnými prvkami. Po obnove exteriéru sa odhalili fresky stredovekého vojaka a svätca Krištofa a ďalšie maľby so 16. storočia. V Homanovom dome dodnes sídli slávna, tradičná kaviareň a cukráreň.


0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.