24. 1. 2017

ĽADOPÁD


V nedeľu sme si urobili narodeninový výlet. Vybrali sme sa pozrieť si ľadopád – Šikľavá skala. Zo Šikľavej skaly v letnom období steká voda, ktorá vytvára nie veľmi výdatný, ale na šírku rozsiahly vodopád. V zimnom období vodopád zamŕza a vytvára mohutné ľadové steny, útvary, stĺpy a cencúle. Výška vodopádu je približne 14 metrov a jeho šírka približne 25 až 30 metrov.


Po hodinovej ceste vlakom sme vystúpili v Matejovciach nad Hornádom. Z vlakovej stanice sme sa vybrali po cyklotrase (ktorá je dobre vyznačená a vedie už od železničnej stanici) ktorá, vedie popri železničnej trate, smerom do Chrastia nad Hornádom. Po asi 15 – 20 minútovej chôdzi, (chodník je rovinatý, široký) sme sa dostali k informačnej tabuli, od ktorej sa nám naskytol pôvabný výhľad na toto ľadové dielo prírody. 


Pokochali sme sa krásou ľadopádu, urobili zopár fotiek a potom sme sa vrátili niekoľko metrov späť, kde sa cesta rozdeľovala na hornú (ktorá vedie k informačnej tabuli) a dolnú (taktiež nenáročná cestička), ktorou sme sa vybrali až k ľadopádu, obzrieť si ho zblízka. Čo nás veľmi prekvapilo bolo, aká kopa ľudí  sa tu zhromaždila. Veľkí, malí, mladí aj starší, psy (mačky už nie)... Bolo rušno ako v mravenisku a urobiť aspoň jeden záber samotného ľadu bolo skoro nemožné. Poobzerali sme si tieto obrovské cencúle zblízka a išli sme odloviť „narodeninovú“ kešku, ktorá je uložená neďaleko ľadopádu.


Potom sme sa vrátili naspäť na hornú cestu a pokračovali sme po širokom cyklochodníku až do Chrastia nad Hornádom. Cesta nám trvala asi 20 minút. Do príchodu vlaku sme mali chvíľku času, tak sme sa poprechádzali po dedine, kde sme nadišli na prírodnú pamiatku Farská skala.


Odporúčam teplo sa obliecť a hlavne si obuť nepremokavé topánky (pod ľadopádom je veľa vody a ľadu) a ešte kým sú mínusové teploty, navštíviť toto miesto, lebo už na jar sa ľadopád mení na vodopád.


V blízkosti sa nachádza ešte jedna zaujímavá, prírodná atrakcia, Markušovský skalný hríb. Tú sme už navštívili v lete (podrobnejší popis bude v jednom z nasledovných článkov).


Už ste navštívili nejaký ľadopád? Ak máte typy na ďalší výlet, píšte do comment-u! 

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.