10. 5. 2018

Kročaje



Iški Vintgar sa nachádza v blízkosti osídlenia Iška (v obci Ig) v okolí Ljubljany (približne 15 km). Iški Vintgar  je roklina hlboká 300 – 400 metrov, vyhĺbila ju rieka Iška. 

V rokline sa nachádzajú početné prírodné bazény, vodopády a mnoho živočíšnych a rastlinných druhov. V letných mesiacoch je Iški Vintgar obľúbenou destináciou pre mnohých turistov, pretože sa  môžu ochladiť vo vode a prichystané sú tu aj mnohopočetné piknikové plochy. Pre horolezcov je k dispozícii lezecká stena Oskrinjek.


Východiskovým bodom pre cestu na Iški Vintgar je Dom Iški Vintgar, kde je aj väčšie bezplatné parkovisko

Na pravom brehu rieky je zaujímavý dutý kameň, ktorý bol počas mnoho storočí vytvarovaný riekou. Ak chcete dlhšiu prechádzku, z Vintgaru sa môžete dostať aj na Krim (1107 m. n. m.), ktorý je najvyšším vrcholom obce Ig.


Naše kroky cez Iški Vintgar viedli najprv po pravej strane rieky. Až sme sa dostali ku bodu, kde sme si museli zamočiť nohy až po kolená (voda bola ľadová, ale zážitok výborný). Po ľavej strane rieky sme pokračovali vždy do kopca, minuli sme mnohopočetné väčšie a menšie vodopády. Na konci našej cesty sme si urobili prestávku, kde sme sa najedli a popili si kávu. 


Na výlety si vždy nosíme znovu používateľne plastové fľaše na vodu, termosku s horúcou vodou na kávu, Keep Cup poháre a jedlo nosíme v plastových nádobách. Pritom nevytvárame žiaden odpad.


K autu sme sa prekráčali po ľavej strane Iški. Rieku sme prešli cez most v blízkosti parkoviska. Sem sa určite vrátime na grilovačku.

... najprv osušiť nohy...
...obuť topanky...
...pokračovanie po ľavej strane rieky...
...kročaje po cestičke...
...po lese...
...medzi kvetmy...
...tu budeme piknikovať!

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.