12. 3. 2018

Business trip to Denmark


Pred týždňom som bola na dvojtýždňovej pracovnej ceste v Dánsku.  Keďže naša firma patrí dánskej spoločnosti, každý zamestnanec raz ročne cestuje do Dánska spoznať kolegov. 

Náš dom

Ubytovaní sme boli na okraji mestečka Sønder Onsild v prekrásnom firemnom dome. Z Ljubljany som cestovala s dvomi kolegami / kamarátmi a v dome sme sa zoznámili s ďalšími dvomi kolegami z Maďarska a jedným z Nemecka. 


Sídlo firmy sa nachádza v neďalekom meste Hobro, ktoré je vzdialené iba 7 km od nášho ubytovania. Do práce sme dochádzali autami.

Naša firma

Dva týždne ubehli ako voda. V kancelárii sme trávili väčšinu času, kde sme mali taktiež postarané o raňajky, obed a večeru. Počas týždňa sme večeri trávili keškovaním a prechádzaním sa po meste Hobro, alebo v dome pri filme / seriáli.


Piatok poobede a cez víkend sme si naplánovali výlety po okolí. V aute plna nádrž, road trip sa môže začať.

 Koniec Fjordu mariager

Hobro je staré trhové a železničné mesto v severnom Dánsku. Nachádza sa na konci Mariager fjordu a v blízkosti bývalej Vikingskej pevnosti Fyrkat.

Hobro

V piatok sme po práci obišli celý Mariager Fjord. Najprv sme sa zastavili v krásnom mestečku Mariager, kde sme našli dve kešky. Potom sme pokračovali pozdĺž pobrežia k mestu Hadsund. Povozili sme sa cez mesto (keďže vonku bola veľká zima nevystupovali sme z auta) a druhou stranou fjordu sme sa dostali do nášho domu.

 Mariager Fjord


Mariager Fjord je najdlhším fjordom v Dánsku, dlhý je 35 km.  Dôležité mestá na jeho pobreží sú Mariager (podľa ktorého fjord dostal pomenovanie) a Hadsund. Fjord sa končí pri meste Hobro.

geocaching Mariager

V sobotu poobede sme sa odviezli do mesta Århus, ktoré je od Hobra vzdialené iba 50 km smerom na juh. Cestou sme obdivovali krajinu, ktorá mne veľmi pripomínala Vojvodinu, všade samá rovina a polia. Okrem čajok, ktoré doma nemáme. 

Najprv sme sa zastavili vo Fyrkat – bývalé Vikingské, kruhové opevnenie datujúce z roku 980. Opevnenie je postavené medzi riekou a močariskom.

Rekonštrukcia vikinského domu 
Fyrkat pevnosť

Pevnosť je navrhnutá ako dokonalý kruh so štyrmi vstupmi naproti sebe a dvomi drevenými cestami, ktoré sa križujú presne v centre pevnosti. Vnútorný priemer kruhu je 120 m. Steny sú 12 m vysoké a 3 m široké. V Dánsku sa nachádzajú tri ďalšie takéto pevnosti.


Viking Center Fyrkat je postavené vo vzdialenosti 1 km od pevnosti Fyrkat. Toto centrum je napodobneninou veľkej vikingskej farmy.

Viking Center Fyrkat

Samotné mesto Århus sa mi veľmi páčilo. Najviac ma očarili krásne domy s červenými, tehlovými fasádami. Nachádzajú sa tu ako moderné budovy tak aj staré domy a kostoly. Cez mesto preteká rieka Århus a nachádza sa tu aj prístav (je to obchodné mesto).

Århus múzeum

Århus je druhé najväčšie mesto v Dánsku, hneď po Copenhagene, ktoré je hlavným mestom Dánska. Århus bolo v minulosti opevnené Vikingské mesto pochádzajúce z 8 storočia p. n. l. 


Všetky mestá, ktoré sme v Dánsku navštívili boli pekne upravené a čisté. 

Malá zaujímavosť: nikde na domoch / bytoch na oknách nemajú žiadne závesy ani žalúzie, každému obyvateľovi sa môžete pozerať rovno do obývačky.

 geocaching

V nedeľu ráno sme si pripravili výdatné raňajky a vydali sa na cestu do Ålborgu, tento krát na sever krajiny. Vlastne sme si na celý deň naplánovali viacero zastávok, hlavne sme sa orientovali podľa kešiek. 


Hneď prvú zastávku sme si urobili v okolí mesta Helberskov, na móle. Vonku krásne svietilo slniečko, ale teplota bola pod nulou a fúkal silný a chladný vietor. Preto sme vonku nevydržali dlhšie ako 10 – 15 minút. Prešli sme sa na koniec móla (a po zamrznutom piesku na pláži) a už sme boli celí zamrznutí.  


Pokračovali sme v ceste vyššie na sever a znovu sme si urobili zastávku pri pláži, kde sme našli jednu kešku v lese. Nasledovala zastávka v meste Dokkedal, kde nás keška zaviedla do múzea Remisen

múzeum Remisen
 geocaching

Pauzu sme si urobili v meste Eegnse, zakývali sme trajektu a pokračovali smerom k Ålborgu (nie však priamo, naschvál sme sa strácali po ceste, aby sme si čím viacej vychutnali krajinu).


Ålborg je po veľkosti štvrté najväčšie mesto v Dánsku a po počte obyvateľov je na treťom mieste. 

 Ålborg

Druhý pracovný týždeň ubehol rýchlejšie ako ten prvý, ani sme sa nenazdali a už sme boli znovu na letisku.


Tu sa nám stála nečakaná vec. Prvý letecký prestup sme mali v Copenhagene, tento prešiel bezproblémovo. Avšak kvôli počasiu avión neodletel na čas, kvôli čomu sme zmeškali nasledovné lietadlo v Zürichu. Na účet leteckej spoločnosti sme boli ubytovaní na jednu noc v hoteli a nasledovné ráno sme odleteli do Ljubljany.


Prvá návšteva Dánska prešla výborne, už sa teším keď sa tam vrátim nasledovný rok, len dúfam, že to bude niekedy v lete, aby sa dalo viacej času tráviť vonku.


0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.