4. 11. 2017

, ,

Castle Celje & Tree House


Celje je tretie najväčšie mesto v Slovinsku. Situované je pod hradom Celje na sútoku riek Savinja a Voglajna. Vzdialené je od Ljubljany 70 km.


Do mesta Celje sme sa dostali vlakom z Ljubljany za trochu viac ako hodinu cesty. Zo železničnej stanice nás geocaching najprv zaviedol ku kostolu sv. Jozefa. Odtiaľ sme sa pobrali na hrad Celje. Toto bol pre mňa doposiaľ najkrajší hrad, ktorý sme navštívili v Slovinsku. 

kostol sv. Jozefa
 zrúcanina hradu Celje

Vstupné na hrad je 4 €, taktiež sme dostali kupón na kávu v hodnote 1 € do kaviarne Veronika, ktorá sa nachádza priamo na hrade.


Najstaršia písaná zmienka o hrade Celje datuje z roku 1322. Prvotne hrad pozostával z románskeho paláca a obranných hradieb. Dnešnú podobu dostal vďaka grófskej rodine z Celje. Celjskí grófi bola najznámejšia šľachtická dynastia, mali silný politický vplyv na strednú Európu. Frederik I. bol prvým grófom, ktorý sa prisťahoval do starého hradu Celje spolu s manželkou a štyrmi deťmi. Po prisťahovaní začali s rekonštrukciou hradu, rozšírili dvor a vstavali Frederikovu vežu.


Celjskí grófi bola najvplyvnejšia šľachtická rodina v Slovinsku, ich potomkovia dnes žijú v meste Celje.

Frederikova veža (Friderikov stolp):
Veža dosala meno podľa Frederika II., syna najmocnejšieho a najvplyvnejšieho grófa celjskej dynastie – Hermana II.
Celjskí grófi postavili vežu v prvej polovici 14. storočia  ako obrannú vežu. Vysoká je 23 metrov, jej steny sú hrubé skoro 3 m.


Legenda hovorí, že otec (Herman II.) Frederika II. držal svojho syna zajatého vo väzení v prízemí veže preto, že bol proti svadbe medzi Frederikom a Veronikou z Deseniške.

 Frederikova veža

Dnes je na prízemí veže (niekdajšia väznica) stála výstava zariadení na týranie väzňov zo 16. až z 18. storočia.


Po prehliadke hradu, nákupe magnetu a káve sme sa prešli cez center mesta, až sme sa dostali na druhú stranu rieky Savinja, do mestského parku. Po asi 40 minútovej prechádzke lesom sme sa dostali k druhému hlavnému bodu nášho výletu, k domčeku na strome.


Domček na strome: 
Je najväčší dom na strome v Slovinsku. Je voľne prístupný pre návštevníkov, bez vstupného poplatku. Milá sprievodkyňa nám porozprávala, že je celý dom postavený z jedle. Domček je postavený na piatich stromoch (z čoho štyri sú buky). Kotvami je ukotvený do neživej časti stromu, čiže strom nepoškodzuje a môže nerušene rásť. Pri každom strome sa nachádza jedna z piatich terás. V dome je voda a elektrina, takže je možné si tento domček prenajať. Kapacita objektu je do 30 osôb.

2 komentáre:

Používa službu Blogger.