8. 7. 2018

Ankaran / Review


Mesto Ankaran je vzdialené iba 2,5 km od hranice s Talianskom, 6,5 km od mesta Koper, 33 km od najbližšieho chorvátskeho mesta Buje a 100 km od Ljubljany. Má dva oficiálne jazyky, slovinský a taliansky. Je to zdravotné a turistické stredisko v zálive Koper.

Záliv Sv. Katarina

V Ankarane sme boli na výlete pred mesiacom. Najprv sme si išli pozrieť pohrebisko mušlí a potom pláže. Napriek tomu, že sme od Slovincov nedostali dobré ohlasy na Ankaran, predsa ma toto mesto príjemne prekvapilo.

pokopališče školjk

Naša prvá zastávka bola v zálive Sv. Katarina, ktorý sa nachádza iba jeden kilometer pred Ankaranom. Tu sa nachádza športovo-rekreačné stredisko Katarína. Vyskytuje sa tu viacero terénov pre futbal, volejbal, upravený chodník  na prechádzky a piesková pláž, na ktorej sa konajú súťaže s frisbee. 


Na túto pláž sme si išli mrknúť pokopališče školjk (pohrebisko mušlí). Toto „pohrebisko“ nastalo v roku 1990, počas prehlbovania dna v prístave Koper. Kal (mulj) bol z dna mora ukladaný do zálivu Sv. Katarina. Dážď postupne spral všetok piesok a kal a na pláži zostali iba mušle.

Záliv Sv. Katarina

Parkovali sme v centre mesta Ankaran, na verejnom, platenom parkovisku (prvá hodina sa neplatí, každá nasledovná je 0,50 €). Po prvé sme išli preskúmať pláže, najprv tú pri kempe a potom pláž Valdoltra. V centre sme sa naobedovali, popili kávu a už sme iba leňošili pri mori do večera.

Mesto Ankaran

Plaža Valdoltra: Nachádza sa pri nemocnici, prístup na pláž nie je spoplatnený. Nachádza sa tu bar, kamenistá časť pláže a krásna trávnatá časť. Tu sme sa nekúpali, iba sme sa poprechádzali.

Plaža Valdoltra

Adria Ankaran Hotel & Resort: je tu aj autokemping. Vstup na pláž je voľný. Okrem autokempingu sa tu nachádza aj hotel, chatky na ubytovanie, reštaurácia, obchody (malé mesto v meste). Je tu aj bazén, vstup je za poplatok. Kamenistá časť pláže je úzka, ale preto je za ňou rozľahlý park s trávnikom a stromami poskytujúcimi chládok. Pre mňa ideálne miesto na ideálny oddych. V chládku pri mori, čítať knihu. A tak sme aj strávili celé poobedie. 

Pláž Adria Ankaran
Autokemping

Na jednodňový výlet sa určite oplatí navštíviť aj Ankaran. Krátka prechádzka po meste, návšteva zálivu Sv. Katarina a oddych pri mori. Mesto a pláž (krásny trávnik a smreky) sú ako stvorené pre tých, ktorí si radi vychutnajú tieň.


2 komentáre:

Používa službu Blogger.