20. 12. 2017

Advent u Zagrebu


Vedeli ste že, vďaka adventným podujatiam (Advent u Zagrebu) Záhreb už tretí rok vyhlásili za mesto s najlepším vianočným veľtrhom v Európe? 

Trg Kralja Tomislava
Klzisko - Ledeni park cez deň

Keďže cesta do Záhrebu trvá necelé dve a pol hodiny vlakom, rozhodli sme sa spestriť si predvianočné obdobie a navštíviť aj iné vianočné trhy, okrem tých v Ľubľane (nasledovný post bude venovaný práve Vianociam v Ľubľane). 

Park Zrinjevac
Trg Bana Josipa Jelačića
 V električke Dedo Mráz rozdával deťom darčeky.

Pôvodný plán bol ísť do Záhrebu na celodenný výlet v sobotu, ale kvôli nepriaznivej predpovedi počasia sme náš plán zmenili a cestovali sme v nedeľu ráno. 

 Betlehem a Katedrála
Zemetrasenie v roku 1880 zastavilo hodiny na veži.

Po vystúpení z hlavnej železničnej stanice sme sa hneď ocitli v centre diania. Po prejdení cez cestu, na Námestí kráľa Tomislava, sa nachádza obrovské klzisko (Ledeni park), ktoré je v noci krásne vysvietené. Všade dookola sú stánky s najrôznorodejšími dobrotami. V pokračovaní smerom k centru (Trg Bana Josipa Jelačića) sú v celom parku Josipa J. S. a parku Zrinjevac rôzne atrakcie a stánky s občerstvením. 
 Maškrty
 Cez deň sa nám pozdávlo mnoho návštevníkov.
Sarma sendvič!
 V tomto stánku predávaju Sarma sendvič.
Germknedel / varené víno
Likér / Kranjska klobása

Vianočné trhy sa rozprestierajú na viacero lokalít, na TEJTO stránke sú všetky popísane a znázornené na mape. Už doobeda sa nám zdalo, že na trhoch je mnoho návštevníkov, avšak po zotmení sa, sa tento počet zmnohonásobil. 

 Marićev prolaz
 Zahriali sme sa na káve.
 Múzeum - Trg žrtava fašizma

Na trhoch sme objavili Sarma sendvič, ktorý Ivan ihneď musel vyskúšať (je výborný, predávajú ho v stánku T&T, v blízkosti klziska), ja som si pochutnala na Kranjskej klobáske. Zasladili sme sa s Fritule a Germknedel, ktoré predávali na každom kroku. 

 Park Zrinjevac v noci.

Návštevu vianočných trhov v Záhrebe odporúčam, zaslúžene získali titul najlepších. Bohato a vkusne vysvietené, milé biele stánky, jedlo a pitie výborné, množstvo suvenírov a drobností... však ako každé vianočné trhy!

 Galerija Hazu
 Umjetnički paviljon u Zagrebu
 Húfy návštevníkov.
 Ledeni park v noci.
Fritule
Hlavná železničná stanica

Happy Holidays!

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.