14. 6. 2017

, ,

BLED #2 HRAD & GEOCACHING


Na mohutnej strmej, skalnej stene, ktorá sa týči 130 metrov nad ľadovcovým jazerom Bled, sa nachádza symbol Bledu a Slovinska – hrad Bled. 

Hrad Bled je podľa písomných prameňov najstarším hradom v Slovinsku. Prvýkrát  bol spomenutý v roku 1011 ako castellum Veldes. V roku 1004, podaroval nemecký kráľ Henry II. biskupovi Albuinovi mesto Bled a 22. mája roku 1011 mu daroval aj hrad Bled.  V tejto darovacej listine bol hrad Bled prvýkrát spomenutý v písomných prameňoch. 


Scéna pevnosti nad jazerom a ostrov s kostolom je charakteristikou Bledu, ktorá sa počas storočí stala poznateľná v krajine a zahraničí. 
Zámocké terasy ponúkajú nádherný výhľad na jazero s ostrovom  a na celý Gorenjski región. Budovy sú na hrade rozmiestnené do dvoch úrovní. Taktiež sa tu nachádza reštaurácia s terasou. Vstupné na hrad je 10 e.


Práve počas našej návštevy Bledu sa na hrade odohrávali 11. stredoveké dni na hrade Bled.  Počas slávností sa na hrade odohrávali mnohopočetné udalosti: bábkové divadlo, viaceré koncerty, stredoveké trhovisko s výrobkami remeselníkov, stredoveký kemp so školou šermu a lukostreľby. Nás najviac zaujala ohňová šou, ktorá sa odohrávala večer, na záver ktorej nás potešil ohňostroj.


Príjemne unavení a plní zážitkov sme „odpadli“ do postele. O našich dobrodružstvách z prvého dňa, sa môžete dočítať TU. Ešte musím odporučiť super Jazz Hostel Bled s veľmi milým personálom a čistými izbami.


V nedeľu ráno sme najprv zamierili do obchodu „uloviť si“ raňajky a piknikovali sme v praku na tráve. Po raňajkách sme celý deň strávili v keškovaní alebo polihovaní na plážach... znovu ľutujem že som si nevzala plavky 😂 

Geocaching nás opäť zaviedol na zaujímavé miesta ako v prírode tak i v samotnom meste. V kempe sme dolovili najväčšiu kešku doposiaľ. Veľký poklad!


Viete, že je Bled známy aj po dezerte krempita, ktorý sa tu nazýva  kremešnita. Dnes je kremešnita už brendom a skúsiť ju musí každý, kto sa ocitne na Blede. Táto pochúťka sa vyrába od roku 1953. My sme ju však neochutnali (aspoň máme dôvod vrátiť sa sem nabudúce), ale namiesto toho sme si pochutnali na zmrzline s príchuťou kremešnita.


Kostol sv. Martina

Súčasný novogotický kostol zasvätený sv. Martinovi, bol postavený v roku 1905 na mieste predchádzajúceho gotického kostola z 15. storočia, zatiaľ, čo prvá kaplnka tu bola postavená pred rokom 1000.


K ostrovu Bled sa viaže aj jedna legenda:

Okolo roku 1534 žila na hrade Bled mladá vdova. Jej manžela zabili zbojníci a jeho telo hodili do jazera. Vdova zobrala všetko svoje zlato a striebro a dala osadiť zvon (tzv. zvon prianí) do kaplnky na ostrove jazera. Avšak tak sa nestalo, silná búrka potopila loď, aj lodníkov. Hovorí sa, že sa aj dnes počuje zvonenie zvonu z hlbín jazera. 
Zúfalá vdova po nehode predala všetky svoje majetky, peniaze darovala na výstavbu nového kostola na ostrove a odišla do kláštora do Rímu. Tam žila do smrti. Po jej smrti pápež dal vyrobiť nový zvon a poslal ho na ostrov Bled. Žiadosť sa splní tomu, kto na tento zvon zazvoní a svoju žiadosť povie „vdove z jazera“. 

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.