6. 3. 2017

,

Trip / Geocaching / Gelnica

Poslednú dobu mám dosť veľký problém s nájdením vhodnej destinácie na výlet. Keďže sa ešte poriadne neoteplelo, do hôr sa mi zatiaľ nechce ísť, lebo je všade mokro a blato. Jaskyne ešte  tiež nie sú otvorené. Takže vyberám nejaké mestá, ktoré sme zatiaľ nenavštívili. Keďže nechcem cestovať pol dňa na výlet, tých destinácii je už fakt málo na to, aby bolo v meste aj čo vidieť a aby tam bolo aj zopár kešiek. Všetko v okolí už máme pochodené (vo vzdialenosti asi 3 h od Košíc), takže teraz padlo rozhodnutie ísť si pozrieť Gelnicu.

Cestovali sme vlakom. Cesta trvala necelú hodinu s prestupom v Margecanoch. Už doma sme si urobili pomyselný plán na prehliadku mesta, ktorý nám vlastne určilo rozmiestnenie kešiek. 


Hneď po vystúpení z vlaku sme na železničnej stanici našli prvú gelnickú kešku. Z vlakovej stanice sme sa pobrali najprv ku evanjelickému kostolu, ktorý sa nachádza na Lutherovom námestí, na ktorom sú starobylé domy z druhej polovice 18. storočia. Tam na nás čakala druhá keška. Potom sme sa prešli popri kostole Nanebovzatia Panny Márie a strmou cestou hore sme sa dostali na okraj mesta na hradný kopec kde kedysi stál Gelnický hrad. 

„Nad starým baníckym  mestom Gelnica sa vypína kopec, na ktorom sa rozprestierajú zrúcaniny hradu Thurzov. Bol postavený v roku 1234 na ochranu mesta a tamojších baní. Gelnický hrad obnovil a dal ho zväčšiť Alexej Thurzov a od tých čias sa nazýva Thurzov hrad.  V roku 1685 hrad vyhorel, spustol a dnes vidíme len časť veže a niekoľko hradných múrov. Toto miesto ponúka pekný výhľad na okolité Volovské vrchy.“

Zo samotného gelnického hradu už zostali iba torzá múrov, ktoré dnes už ani nedávajú možnosť predstaviť si, ako hrad vyzeral. Výhľad na celé mesto je však nádherný. Sú tam lavičky, kde sme chceli zjesť desiatu, ale fúkal silný vietor tak sme jedli v centre v závetrí. Aj na zámočisku sme v jednom strome našli kešku. Už tretia!


Z hradného parku sme sa cestou spustili dolu do centra mesta, kde sa nachádza aj banícke múzeum. Trochu sme si posedeli na lavičke, najedli sa a ohriali sa na slniečku. Za ďalšou keškou sme išli na miesto kde v minulosti stála synagóga, ktorá vyhorela. Potom sme prešli cez most na druhú stranu rieky Hnilec, kde sme našli našu poslednú kešku no. 5. Ešte sme sa pokúsili nájsť jednu, ale nás GPS nejako zle navigovalo, tak sme sa jej vzdali. Ešte sme sa hodinku prechádzali  po časti Gelnice, kde sú samé rodinné  domčeky. Tam sa nám celkom páčilo aj keď sa mne zdala celá Gelnica trochu chaotická.


Plánovali sme odchod do Košíc rýchlikom o 17 h, ale už sme nemali čo po meste a okolí obzerať, tak sme išli osobákom po 15 h. Domov sme sa vrátili bez magnetu (nebolo ho kde kúpiť), ani nie veľmi unavení, ale aspoň máme „smajlíky“ na geomape 😊 

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.