24. 3. 2017

Markušovský skalný hríb


Skalný hríb je chránený objekt a nachádza sa 5 km od obce Markušovce. Dostanete sa k nemu po náučnom chodníku. Markušovský skalný hríb je vysoký 8 m a je najznámejší slovenský skalný hríb. 

Tento zvláštny tvar hríbu vznikol z dôvodu rozdielnosti „materiálu“, z ktorého je vytvorená „noha“ (tvorí ju zlepenec, mechanicky menej odolný) a „čiapočka hríbu“ (tvorí ju pieskovec, viacej odolný). Na tvorbe tohto tvaru sa podieľali riečna (rieky Hornád) a veterná erózia. 


V Markušovciach sme boli ešte v októbri 2014. Cestovali sme, ako inak, vlakom. Najprv sme sa vybrali pozrieť si skalný hríb, predsa to aj bol cieľ našej cesty. Prešli sme popri rieky Hornád, potom cez pole až na konci sme sa strmým chodníkom dostali k hríbu. Bolo zaujímavé vidieť takýto zvláštny výtvor prírody naživo.


Poprechádzali sme sa aj po Markušovciach. Najviac sa nám páčil kaštieľ a rozsiahly park okolo neho. Na mape sme našli, že sa v obci nachádza aj zrúcanina hradu. Bez jej prehliadky sa domov nejde 😁 Vyšliapali sme na kopec ku kostolu, prezreli si hrad, ktorý je v dosť zlom stave (taká škoda!).


Kto by si chcel urobiť výlet do Markušoviec a okolia, odporúčam navštíviť okrem kamenného hríbu a kaštieľu aj neďaleký ľadopád (hlavne v zime, v lete je to už vodopád).


Prajem vám pekný výlet 😊


Už ste sa boli pozrieť na Markušovský skalný hríb alebo na ľadopád? Ako sa vám páčilo?

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.