14. 3. 2017

3 NAJ / JASKYNE


# 1 Gombasecká jaskyňa

Na dlho plánovaný výlet do gombaseckej jaskyne sme sa pohli ráno v apríli 2015. Zaparkovali sme na parkovisku pred jaskyňou, kúpili si magnet na pamiatku a išli na prehliadku. 

Dĺžka sprístupnenej časti jaskyne je 285 m a prehliadka trvá 30 min. Gombasecká jaskyňa je zaradená do svetového prírodného dedičstva, známa je najmä výskytom sintrových bŕk (tenké trubicové stalaktitové útvary, dlhé až 3 m).


# 2 Silická Ľadnica

Na informačnej tabuli pred gombaseckou jaskyňou sme sa dočítali, že v blízkom okolí sa nachádza aj jaskyňa Silická Ľadnica. Ku vstupnej portálovej časti jaskyne sme sa dostali odbočením z turistického chodníka. Na upravenú terasu sme zostúpili po schodoch, ďalej je strmý zraz (po ktorom je zakázaný pohyb). Po ňom sme sa dostali až celkom dolu k úzkemu otvoru do zľadovenej jaskyne.


Chvíľku sme sa tu potúlali a GPS (vlastne geocaching) nám ukazovalo v blízkosti ešte jednu dieru / jaskyňu – Babská diera. Je to tak isto ako aj Silická Ľadnica, neprístupná jaskyňa, hlboká 45 m. Babská diera je prírodná pamiatka, v ktorej sa našlo niekoľko archeologických artefaktov. 
Cestou domov sa nám podarilo uloviť ešte niekoľko kešiek. Domov sme sa vracali z viacerými spomienkami ako sme mali v pláne „nazbierať“. 


# 3 Jaskyňa Zlá diera

Niekedy v auguste 2016 sme sa autobusom dostali do dediny Lipovce. Pešo sme prešli niekoľko kilometrov až sme sa dostali na lúku s tabuľou vyznačujúcou smer k jaskyni Zlá diera. Po peknom lesnom chodníku sme sa dostali pred vstup jaskyne (cestou sme našli kešku!), tu nás čakal milí personál. Obliekli nás do montérok, na hlavu sme dostali prilbu a čelovku, každej dvojici dali do ruky lampu a začala sa prehliadka.


Spočiatku bola prehliadka ako každá iná, až kým nás sprievodkyňa nevyzvala na menšie dobrodružstvo. Dobrovoľníci sa  mohli po povraze spustiť dolu do diery a potom sa po krkolomných kameňoch vyšplhať hore. Druhý veľkí zážitok bol, keď sme sa mali po chrbte preplaziť cez jeden úzky otvor. Deti a ostatní návštevníci, ktorí sa na to necítili, išli druhou cestou bezpečne po rebríku. Takéto dobrodružstvo sme vôbec nečakali a boli sme veľmi príjemne prekvapení.


Po odchode z jaskyne sme išli  pešo smerom do dediny Lačnov. Boli sme zvedaví na gravitačnú anomáliu, ktorá sa na tejto ceste nachádza. Vraj tu voda tečie hore do kopca. Žiaľ sa nám nepodarilo lokalizovať anomáliu, na mieste kde nám GPS ukazovalo jej polohu, sme skúsili trik s fľašou, ale nekotúľala sa hore kopcom :( Pokračovali sme ďalej do Lačnova, odlovili zaujímavú kešku (v žiarovke) a prešli sme Lačnovský kaňon (odporúčam navštíviť, nádherná príroda, túra dlhá asi hodinku) až sme sa ocitli na začiatku Lipoviec, kde sme si počkali autobus do Košíc.


Ak jaskyne nie sú práve vaša "šákla kávy", možno vás na výlet naláka jeden z týchto hradov!

Navštevujete jaskyne? Máte možno aj obľúbenú / najzaujímavejšiu?

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.