24. 2. 2017

FROM Kysáč



Pozdravujem z domu! Potrebovala som presťahovať nejaké veci tak som na pár dní docestovala domov. Cesta prebehla celkom rýchlo, aj keď počasie nebolo najideálnejšie na šoférovanie. Miestami sa cez oblaky predieralo slniečko, miestami snežilo, ale počas najväčšej časti cesty bola hmla. Miestami hustejšia, inokedy redšia. 

Týchto pár voľných dní využívam hlavne na návštevy, prechádzky, stretnutia s kamarátmi a leňošenie. Škoda, že v Novom Sade nieto viacej kešiek, už ich tam mám skoro všetky nájdené. Samozrejme ma čaká aj návšteva Kotonu, ktorá nesmie chýbať (čo len „ulovím“ tento krát?). Dnes večer znovu balím kufre, v ktorých okrem iného nesmie chýbať burek, plazma (teraz na okoštovanie aj slaná), nové knihy... 


Pre tých, ktorí o Kysáči ešte nepočuli, malé informačné okienko:

V roku 1318 bola na území dnešného Kysáča dedina s názvom Acsa (Ača). Po veľkom požiare obyvateľstva ubudlo, preto ju pomenovali Malá Ača, po maďarsky Kis Acsa. Spojením týchto slov vznikol dnešný názov osady Kysáč.

Kysáč je obec v Srbsku, vo Vojvodine (dá sa obhliadnuť cez google street view). Nachádza sa v južnobáčskom obvode Vojvodiny a je 16 km vzdialený od mesta Nový Sad. Cez dedinu prechádza medzinárodná trať a vedľa samotnej osady diaľnica spájajúce Budapešť a Belehrad.

V obci žije 5091 obyvateľov (demografické údaje zo sčítania obyvateľstva z roku 2011) z čoho je 3942 Slovákov. V centre sa nachádza evanjelický kostol a pravoslávny chrám. Kysáč je v súčasnosti snáď najznámejší podľa detského folklórneho festivalu Zlatá brána. Avšak netreba zabúdať ani na podujatia akými sú divadelný festival Zuzany Kardelisovej a Deň kysáčskej sármy.

Dobre sa hovorí že, všade dobre, doma najlepšie! Tu je aj živý dôkaz! 😻

Bývate v meste / štáte rodiska alebo máte ako aj ja dva domovy? 
Ako často cestujete domov?

0 comments:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.